Hej Jussi.

Ibland kan jag uppleva att Opera bara känns tillgängligt för den tillräckligt insatte. Men på 50 och 60 talet gick man ur huse för att lyssna på Jussi Björling på Gröna Lund. Man spelade Jussi på radion som vi nu spelar Lady Gaga.

Jussi var världsberömd med sin nordiskt klara tenorstämma fylld av svenskt vemod och äkta mellankoli. Han räknas än idag som den främste tenoren. Om Elvis is the King of Rock’n roll är Jussi Tenorkung Pyramidal.

Jussi och Elvis. Top of the Tops.

Här får ni min favorit tenoraria med Jussi. Den inspelning jag valt från spotify är den som knastrar minst och verkar ha fångat upp det mesta av Jussis klang. Det finns fler inspelningar med orkestern där det låter som om nån i orkestern står och steker ägg framför dirigentpulten. (överfört från gamla stenkakor alltså)Det har sin charm!! Men Jussis klang känns avhuggen.

Arian klingar i denna liveinspelning en halv ton ner. Varför vet jag ej. Kanske det är en bättre tonart för pianisten. (Vad säger du sköna PianoKarin från GbgOperan??)

Jussi Björling – Turandot, Act 3: Nessun Dorma

Dela lite opera med någon:
  • Facebook
  • Twitter
  • Posterous
  • Tumblr
  • del.icio.us
  • Google Buzz
  • RSS
  • email