Jag önskar mig en operabög. mm.

Jag är faktiskt ingen riktig operanörd om ni trodde det. Läser sällan operalitteratur eller operatidningar. Vill helst uppleva opera live eller via stereon, inte hålla på och läsa så mycket om det.

Men nu e det jul igen och ni kanske går omkring i väldiga bryderier om vad ni ska ge er elaka faster i julgåva. Då skulle jag varmt rekommendera er att ge henne Birgit Nilssons memoarer: ”La Nilsson” så kan hon skratta sig snäll. Tror den kan va slut på förlagen men i dessa miljömedvetna tider peppar jag er att leta bland antikvariaten. Flera antikvariat kan man hitta på internet. T.ex: http://se.gojaba.com/pages/searchResults.jsf?qke=La+Nilsson

Denna biografi kan man också skaffa sig som ljudbok= Ännu bättre!! Birgit själv läser ur sina memoarer med sin karakteristiska stämma (den som jag älskar att härma, den som är mitt bästa partytrick). Perfekt i podden nu när ni ska åka långa sniglande julresor med Sj. Här ett smakprov: http://www.birgitnilsson.com/sv/galleri/ljud

I jul drömmer jag om att hinna läsa en nyutkommen bok som jag skaffat mig: ”Vitsen med opera” av Malin Wahlstedt. Man kan gilla boken på Facebook om man vill.  Tror den är lite som Hej Opera. Fast utan musikexempel. Ett komplement helt enkelt. Kurslitteratur?

På min önskelista står: Göran Gademans ”Operabögar”. Om boken kan man läsa framgooglat på RFSL Stockholm: ”OperaBögarna startade som ett forskningsprojekt vid Teatervetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet 1997. Fil. Dr Göran Gademan ställde sig bl.a. frågorna ”Varför är det så vanligt att gay-killar gillar opera?” och ”Hur utövar de sitt operaintresse?” Projektet är nu slutfört och resulterat i boken ”Operabögar” som utkommer under våren 2003.” Jamen det var ju några år sen! Hoppas jag får den i julklapp i år.

Fast nu väntar jag med spänning på att nån ska fatta pennan o skriva det rafflande verket: ”Operaflator” eller den diskbänksrealistiska storsäljaren: ”Operatvåbarnsmammor”. (den sista kanske ligger på min lott…)

Jag önskar mig också: ”Tills vingen brister” en biografi om Jussi Björling av Yrsa Stenius. Hade varit intressant att få veta lite mer om personen bakom denna besjälade röst som inrymmer både så mycket värmländsk magi som stor smärta.


Och så nån bra bok om Maria Callas!!! Denna kvinna!! Ojojoj…hm…. jag googlar fram här…att… den bok som gäller just nu…. som e den mest hyllade bland kritiker… verkar vara: Maria Callas The Woman Behind the Legend” av Arianna Huffington. Den is ju verkligen a must have!!!

Alltså dagens julklappstips/önskelista då det gäller spännande operalitteratur:

Birgit Nilssons biografi- La Nilsson, helst som ljudbok

Malin Wahlstedt – Vitsen med Opera

Göran Gademan – Operabögar

Yrsa Stenius biografi om Jussi Björling- Tills Vingen Brister

Arianna Huffingtons Biografi om La Callas – Maria Callas The Woman Behind the Legend

Jag önskar er sköna adventstider och tipsar er om att spetsa glöggen med Rom innan ni lyssnar på Adams julsång med Jussi the one and only…

Det här inlägget postades i Hej Opera och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *