Ny opera med premiär i november 2016!

Vi är just nu i färd med att musikaliskt instudera den alldeles rykande färska operan Kallocain!

kallocain

En nyskriven opera blir till.

Under våren 2016 möttes gruppen tillsammans med vår librettist Torben Kulin för att djupläsa och diskutera Karin Boyes roman. I juni hade Torben färdigställt det libretto som ligger till grund för kompositionen. Vi hade då ett antal workshops med vår regissör Gunilla Gårdfeldt där vi endast läste våra repliker och bearbetade materialet en extra gång tillsammans med Torben. Vi frågade oss: Hur trycker man in en hel roman i en enaktsopera? Vilka karaktärer och berättelser är viktiga att ha med? Kan man gestalta känslor i de instrumentala partierna och i våra kroppar i stället för att säga dem rakt ut?

Under sommarn 2016 har kompositören Jonas Franke-Blom bearbetat materialet ytterligare och satt toner på karaktärernas repliker. Nu är nästan alla toner satta! Men sångarna vill kanske ändra lite här och var så att det ska ligga bättre för deras speciella röstregister. Operaverket kommer att ändras in i det sista. Det är just detta som är så härligt, svårt och kreativt med en opera som skrivs just nu för en specifik ensemble!

Just nu, när vi skriver detta, har vi precis fått noterna i hand. Franke-Blom ska orkestrera materialet och skapa ljudlandskap som för tankarna till en dystopisk framtid.karin-boyeKarin Boyes roman Kallocain gavs ut 1940.

Lite operaskola: Musikalisk instudering betyder av vi lär oss hur själva operan ska sjungas. Vilka toner och vilken text. Helst ska vi kunna allt detta utantill när vår regissör börjar jobba med oss i november!

Libretto är detsamma som ett manus. Den text vi talar och sjunger i föreställningen.

Det här inlägget postades i Hej Opera och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *