En barnopera blir till…

Jag fick en idé för några år sen. Idén gick ut på att använda en fras ur en operaaria eller duett och vrida o vända på den tills det blev en helt ny aria. Att använda en enda duett för att skapa en ny opera. I alla fall en liten opera. Kanske högst 35-40 minuter. För barn.

Ungefär som en professor Baltazar gick jag runt i cirklar med min idé men aldrig fanns det riktigt tid att ta tag i saken och jag hade ju dessutom varken HANDLING eller BUDSKAP. Jag tyckte nämligen det var mycket viktigt att börja just i den änden. Men nu vet jag bättre. Jag vet att det egentligen bara är att dra i den ynka lilla tråd man funnit så kommer resten av sig själv!

Den fina teatergruppen Teater Jaguar i Göteborg med lång erfarenhet av produktioner för barn gav mig ett erbjudande: Kom hit och gör din barnopera på vår scen! Jag presenterade min idé för skådespelaren Jonas Rimeika och cellisten och kompositören Jonas Franke-Blom och båda Jonasarna verkade gilla min idé. J.Rimeika höll dessutom på att plugga konflikthantering ur ett ickevåldsperspektiv på Göteborgs Universitet och det kryddade min gamla idé. I opera är ju både den inre och den yttre konflikten själva avstampet till att man bara verkligen måste brista ut i sång eller dö! Och så dör man ändå kanske… Hela våren har Jonas berättat för mig om sin studielitteratur och alla föreläsningar han går på. Fantastiskt spännande!! Och viktigt!!!

Och så var det det där med pengar. Mitt lilla konstprojekt låter sig inte göras gratis. Vi måste ha lön för vi har familjer att försörja. Och lilla myran mli satte sig o skrev en ansökan till STATEN. Rättare sagt statens kulturråd. Och statens kulturråd gjorde tummen upp! (Men icke kulturnämnden i Göteborg. 🙁  ) Och med den lilla slant vi nu har så börjar vår resa att tillverka min barnopera. Följ resan här på hejoperabloggen! För vad tror du läsare att mitt nya operakompani egentligen heter?

Svar:

Den vackra loggan är skapad av Jenny Modéer på Modéerska Huset.

Snart får ni veta mer… 🙂

Och idag ska ni få höra den duett som vår opera kommer att bygga på. Vridas, vändas, bändas, slaktas, klistras ihop, dras ut osv… Kommer man nånsin få höra hur den SKA LÅTA!?

La ci darem la mano ur Don Giovanni.

Rod (Rodney) Gilfry – Mozart: ”Là ci darem la mano”

(Vår opera kommer inte handla om karaktärerna i Don Giovanni-berättelsen. Vi bara lånar tonerna, lägger in ny text och nya drivkrafter, undertexter, viljor, mål, medel, aktion och aktivitet, inre och yttre hinder. En helt annan story alltså!)

Gå gärna in på Facebook och gilla Hej Opera!

Dela lite opera med någon:
 • Facebook
 • Twitter
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • Google Buzz
 • RSS
 • email
Det här inlägget postades i Hej Opera och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på En barnopera blir till…

 1. Mia skriver:

  Det är så grymt! Jag längtar efter att få se den här föreställningen! Hurra 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *