Cowboyopera.

P-Å och Fluffe envisades med att vi skulle lägga nästa hemliga-opera-video-klubben-träff på en biograf…

Halva grejen med våra träffar är ju att äta sig sprängmätt för att sedan pösa ner i soffan med kaffekoppen på magen o fnissande kommentera sångarna i rutan. Men kanske behöver vi gå vidare i vår utveckling. Fluffes stereosurround i vardagsrummet har ju svällt över alla bredder och gränser… det går inte att få bättre, större, starkare intryck i hemmet om man inte går till själva operahuset. Efter P-Ås och mitt besök på Met/NY i höstas blev man kräsen. Det är Met som gäller.

Jag lät mig övertalas och halkade mig fram på Vasagatan i ösregn på blankblöt is. Gruset hade liksom fryst in i modden. Från Röhsska museets tak rasade ismassor mot marken o studsade in under min redan genomvåta jacka. Det var ett obegripligt väder. Frågade mig själv om det verkligen var värt att lämna den där varma och mysiga julgransplundringen i Haga med vackra tindrande barn och bildsköna skådespelare samt en punkare med hög kultstatus. Som en blöt hund anlände jag i sista stund till Bio Roy på Avenyn, sjönk ner mellan mina klubbmedlemmar och plötsligt var jag där igen!

I New York!!

På Met!!

Men denna gång fick jag liksom kliva in i näsborrarna på sångarna. En riktig Cowboyopera!! La Fanciulla del West av Giacomo Puccini. Hade aldrig riktigt hört denna opera. Hade fått för mig att det var en komisk enaktare men oups så fel jag hade kära adepter.

Det var en vidunderligt vacker helaftonsföreställning. En skön Puccinisk cowboyrulle med alla cowboyiska ingredienser man kan önska. Kyssar, poker och pangpang.

ok… man kan hitta fel. Det fanns kanske en del övrigt att önska om man tar på sig glasögonen som granskar mångfaldsperspektivet genusperspektivet queerperspektivet och diverse andra perspektiv. Djur tex. Det förekom levande hästar på scenen!!

Men nu hade jag satt på mig stadiga rosaskimrande romantikglasögon och valde att se mellan fingrarna speciellt när Indianpappan o Indianmamman sa ”Ugh” och ”OOoooh” till varandra i början av andra akten i sann nordiskfamiljeboks-anda.

Den bästa av två världar möttes: FILM och LIVEOPERA på MET sänt över Atlanten till oss Européer. Värt varenda korvöre biljetten kostar. (290kr)

Info: Ett antal biografer i Landet sänder med HD-teknik live från olika operor och teatrar i världen. Tex Metropolitan väljer att lägga en förställning på matinéetid så att vi Européer kan följa med i livekänslan. Ni måste förstå kära HejOpera-adepter att själva lajvet i Operakonsten är en oerhört viktig ingrediens i detta magiska urverk som en operaföreställning är: Förutom alla sångare och orkestermedlemmar samt dirigent, finns det ett antal oerhört viktiga personer bakom scenen som har hand om all teknik som ska tajmas minutiöst. Här gäller nerver av stål, fokus, exakthet, kunskap… vad mer ska jag lägga till…annat än att jag själv är tacksam för att jag inte är inspicient på Met eller nån annanstans (mer än i den egna familjelogistiken.)

Opera på Bio finns t ex via SF. Men framförallt via Folkets hus och Parker som valt att jobba med digitalteknik vilket gör att man via sattelit kan sända liveföreställningar från hela världen på orter som Älvsbyn i Norr till Trelleborg i söder. Hela Metropolitan-säsongen 2010-2011 spelas och för ca 290 pix kan du uppleva sångare i världsklass live som om du vore en fluga fritt svävande över den gamla scenen. (Jämför detta med flyresa hotell o biljettpris på plats.)

http://www.fhp.nu/metropolitan

Dock måste jag säga att ljudet inte blir riktigt lika bra som om du satt i den riktiga salongen. Men med framtidens teknik kanske detta kommer fixas till.

Nästa gång ska jag se Nixon in China av den amerikanske minimalistiske tonsättaren John Adams regisserad av Petar Sellars, en mycket berömd och innovativ regissör i operavärlden. Föreställningen sänds live den 12 Februari. Våga Minimalism!!

Här ett klipp från uppsättningen som gjordes för Houston Grand Opera 87. Det kommer vara samma regi på Met om jag förstått det rätt. Mina förväntningar är höga… 🙂 Minimalism+Met-singers…

Det här inlägget postades i Hej Opera och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *