Herr Mozart knackar på. (Men Bach tar över!)

Wolfy knackar o knackar o vill verkligen va med i Hej Opera. Jag tänker att jag ger honom en heeel vecka denna underbare operakompositör. Men… oj. Ojojojjjjjjjjojj…

Börjar mitt sökande bland Spotifys utbud. Detta var inte det enklaste!  Jag vill ju verkligen välja de bästa versioner för er!

För så här är det: Det handlar om TOLKNINGAR. Vilken dirigent? Hur skicklig orkester? Vilka röster föredrar man? Här är smaken onekligen som baken. I min Hej Opera-tanke, där ni ju har de mest pura otränade oförstörda operatungor, vill jag inte välja en allt för svulstig version. Då kanske ni spottar ut o aldrig mer vill lyssna!

Det finns olika ideal i operavärlden ofta påverkat av dirigent, vilket operahus man gör produktionen i osv. På t ex Stockholmsoperan eller Metropolitan i New York tror jag man föredrar stora röster som når ut i den stora salongen eller att man gör sina val av tradition. ( Nästan allt i Operavärlden handlar om ”av tradition”…) Sen finns det musiker som åberopar att tolkningen ska va tidstrogen… men hur kan man egentligen veta hur det lät när musiken skrevs? Vad man vet är att allt klingade en halv ton lägre eftersom gamla fioler med strängar av fårtarmar (dvs senor. ”Sensträngat” kallar man det) klingar en halv ton lägre än vad moderna stålsträngade fioler gör.  Med andra ord, hela stråkuppsättningen klingade en halv ton lägre än vad det står noterat på notbladet. Därför specialiserar sig vissa stråkmusiker nuförtiden på tidstrogna sensträngade instrument. Soundet blir luftigt o svagare med en sky av surrande övertoner. Klingar bättre i mindre lokaler. Hänger ni med? Vill man gå in i sin inre barocknörd kan man läsa en mkt intressant sida jag hittade just! http://www.violinateljen.com/fakta/guide.html

Kan man vara vegan o spela tidstroget? kan man fråga sig. Nej! borde svaret bli. Stackars veganer. De kanske inte ens vill lyssna på tidstrogna instrument! Man är helt enkelt musikvegan. Smaken e som baken. Hm… måste fråga mina vegankompisar vad dom säger om detta.

Man kan läsa gamla skrifter om hur man interpreterade (tolkade) en fras och ett stycke. Men man vet inte säkert.  Man vet också att sångarna var mindre på den tiden än vi är nu. Alltså mindre lungor (men kanske säkert friskare av all frisk luft!) och kortare ansattsrör. Luftrör. Mindre bihålor. Mode med korsett gav mindra utrymme att komma djupt ner i andningen. Troligen svagare klang. Man läser gamla skrifter o gissar sig till hur det kan ha låtit. Man gör inspelningar på tidstrogna instrument och med röster som är specialiserade.  Rakare och med en specialiserad tidig-musik-känsla. Fast man kan inte så noga veta. Barocknördarna tvista om än det ena och än det andra. Hötter med barocktrumpeten o sensträngade fiolen mot varandra. (Det knastrar torrt när de hötter!)

Utvecklingen i hur man tolkar ”tidig musik” går framåt. Själv fick jag en aha-upplevelse när jag lyssnade på den franske hunken David Fray spelandes några av Bachs Pianokonserter. Jag blev ömsom provocerad, ömsom betuttad. För mig bröt han mot några regler i hur man fraserar. ”Va i…!!!” Men sen lät jag mig förföras. Han kan sitt hantverk. Han vet sin historia. Men han tolkar musiken in i vårt årtusende! Även om musiken ej har så mycket med opera att göra länkar jag till hans skiva. I en fin dokumentär som visades för nått år sen på SVT kunde man följa hans repetitioner med denna inspelning och se hur fantastiskt lätt han går in och ut ur sin skaparplats i hjärnan  när han repeterar med orkestern. Hittade ett klipp med halvtaskig bild o ljud men kolla ändå! Han är en stor inspiration för mig.

(Lyssna också på Glen Gould när han spelar Goldbergvariationerna på piano. Hans tolkningar är Guds tolkningar kanaliserat rakt ut i pianofingerspettsarna enligt bach-nerdsen.)

En smakis: David Fray – Keyboard concerto in F minor, BWV 1056: II Adagio

Hela skivan:  David Fray/Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen – Bach: Piano Concertos

Dela lite opera med någon:
  • Facebook
  • Twitter
  • Posterous
  • Tumblr
  • del.icio.us
  • Google Buzz
  • RSS
  • email