Frossa i Barock!

Tror vi avslutar temat barock för denna gång. Nästa vecka går jag fram i historien. Vi måste ju komma till Mozart nån gång, han står här o bankar o undrar när han får komma hit. Sen! -säger jag till honom. -Efter helgen. För nu tar jag lite helg. Men ni måste ju få med er något vackert att lyssna på när ni ligger o drar er i sängarna på lördag o söndagsmorgonen med kaffedoften i näsan. Leta upp de undanlagda grovstickade sockarna o lufsa runt därhemma till de böljande cembalo o stråksvallen. Eller våga bjud nån snygging på afodisiakiskt kryddad ryggbiff (alt vegoburgare) till lördagkvällen. Opera blir inte sämre av ett glas vin…

Och då kan du ju berätta för din ivrigt lyssnande middagsgäst att detta minsann är ett recitativ och: jassåjaha, där kom ju arian igång! Oh vilket vackert legato han har den där franske tenoren, fast man inte behärskar franska känns det som att man förstår varje ord han sjunger. Undertexten sjuder ju igenom hans fantastiska frasering! Man kan googla librettot om man vill fatta ordagrant. Kan du berätta.

Nu kan du slänga dig med namn som Monteverdi, Purcell, Händel och efter att ha hört Hej Operas barockblandning är du också bekant med Vivaldi och fransmännen Charpentier och Rameau (den sistnämnde med en aria som ni kanske känner igen från en viss Sofia Coppola film!) Här finns flera inspelningar med min levande barockgud just nu, det franska stjärnskottet, countertenoren Philipe Jaroussky.

Oups!!?? Vad är en Countertenor?? En man som sjunger i falsett. Vi ska tala mer om detta i ett eget kapitel. Jag älskar falsett!!

Moderna falsettkillar: Bronski Beat, Antony and the Johnsons, Moto Boy. Jeff Buckley i Benjamin Britten sången Corpus Christi Carol, Grabbarna i Bee Gees mm mm. Äh jag slänger in en liten lista på grabbar som ni kan fylla på! Varsego’! Plocka russinen ur falsettkakan bara!

Först! Didos Lament tolkad av Ane Brun:

Ane Brun – Laid In Earth (Live)

Sen! Hej Operas Barockblandning:

Hej Opera: Barock

Till sist. Musikexempel falsettkillar: Fyll gärna på med era moderna favoritfalsetter! Kommentera gärna!

falsettkillar

Ha en fin helg alla Barocknerds out there. Hur många e ni nu? 8st??

Hälsningar MLI, er galjonsfigur i Operahavet.

Det här inlägget postades i Hej Opera och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *